Despre atelierul online
Orice poveste devine o nouă experiență creativă, o formă fundamentală a vieții. – D.W.Winnicott, Jocul și Realitatea
Ateliere de muzică online, pentru întreaga familie!
Experimentează alături de copilul tău un concept atipic de ateliere de muzică!
Echipa de pedagogi MIMA Muzica a conceput un program ludic care împlică muzica şi mişcarea punând în același timp accent pe stimularea multisenzorială a abilităților cognitive și emoționale într-un mediu securizant, cel de acasă, în care cultivarea relației active părinte-copil reprezintă un alt obiectiv fundamental.
Fiecare atelier din programul #AcasaCuLaLa constă într-o serie de jocuri și exerciții muzicale care au ca liant o poveste sonoră. Fiecare atelier cuprinde atât sesiunea online prezentată de un pedagog al echipei MiMa alături de mascota Șoricica LaLa, cât și o serie de jocuri creative și exerciții de ritm și mișcare axate pe vectorii esențiali ai dezvoltării copilului:
1. Poveste muzicală
Acesta este nucleul în jurul căruia se construiește fiecare atelier de muzică online MiMa. Construite pe marginea personajelor, a instrumentui muzical sau a noțiunilor muzicale pe care le vor exersa pe parcursul atelierului, poveștile muzicale stabilesc o conexiune imediată.
Treptat, cu fiecare nouă poveste, copilul învață intuitiv bazele muzicii asociindu-le și asimilându-le firesc odată cu limbajul. Pentru că muzica este și ea un limbaj, iar orice muzică are povestea sa.
Printre noțiunile pe care le vor aprofunda copiii prin această metodă ludică se numără: timbre instrumentale, ritmuri, nuanțe, note muzicale in mers treptat sau in salt, melodii ascendente/descendente, fraze muzicale,etc.
2. Cântece bazate pe metoda Dalcroze
Repeortoriul MiMa Muzica are la bază colecția de cântece Zelie Chansons compuse de Anne Claire Ray Bellet, pedagog la Institutul Jaques Dalcroze din Geneva.
Acestei colecții i se adaugă un larg repertoriu de cântece din folclorul românesc și internațional al copiilor, adaptate de echipa MiMa Muzica.
Cântecele prezentate în cadrul fiecărui atelier țin cont atât de vârsta participanților, cât și de specificul metodei de învățare – cântece cu joc pe genunchi, de schemă corporală, cântece gestuale sau cu acompaniament ritmic corporal şi/sau instrumental.
3. Muzică îmbinată cu mișcare
Pentru copii, muzica și mișcarea corporală sunt două dimensiuni inseparabile, în cea mai firească şi necesară relaționare. Copii învață prin mișcare, prin experimentare directă, cu întreg corpul, activitățile kinestezice fiind baza educației timpurii.
Fiecare curs online de muzică conține o serie de sugestii de muzică și mișcare adaptate mai multor categorii de vârstă, de la audiții de muzică clasică și jazz la cântece din folclorul copiilor.
4. Jocuri gestuale
Pentru bebeluși și toddleri, jocul gestual sau jocul muzical pe schema corporală constituie etape decisive în configurarea tiparelor ritmice cu implicarea și stimularea senzațiilor proprioceptive și de orientare în spațiu.
În cadrul atelierelor de muzică veți putea observa și experimenta cum un joc atent direcționat poate fi un o variantă plăcută şi directă de conectare – prin mișcare și muzică – cu părinții sau chiar cu frații mai mici.
5. Instrumente
Fiecare cântec prezentat în cadrul atelierelor de muzică online va fi însoțit de partituri muzicale și de varianta audio/video, menită a facilita practica instrumentală pentru copiii de la 4 la 6 ani.
De asemenea, echipa MiMa va oferi și sugestii de adaptare la instrumente pe care le puteți confecționa acasă. Îndrumări referitoare la acest subiect puteți regăsi și pe blogul nostru la rubrica Sacul cu sunete.
6. Desenează-mi un cântec
Parte importantă a cursurilor de educație muzicală, materialele din această categorie pun accentul pe legăturile strânse care există între sunet și culoare, pictură sau linie geometrică, de la muzico-grame la partituri muzicale non-formale sau, pur și simplu, improvizație spontană sunet-formă-culoare. Iată mai jos cum putem desena… un cântec!
Gărgărița-Rița paritură nonformală cu imagini
7. Joc creativ
Unul dintre lucrurile pe care le explorăm împreună în cadrul atelierelor MiMa se referă la jocul creativ. Beneficiile acestuia sunt multiple și au implicații profunde asupra dezvoltării senzorial-motrice – îmbunătățirea auzului și orientarea în spațiul auditiv, dezvoltarea limbajului articulat și stimularea motricității afective – acea capacitate prin care pot fi exprimate coerent toate sentimentele umane imaginative – cu ajutorul căreia putem transpune realitatea în povești sau poveștile în realitate, mentale – pentru că antrenează toate procesele cognitive, de socializare – prin potențarea conștiinței de sine, a relațiilor sociale cu ceilalți și a percepției asupra realității înconjurătoare.
DETALII PRACTICE
Căror categorii de vârstă se adresesază?
Programul de educație muzicală timpurie MiMa Muzica ONLINE este conceput pentru copii cu vârste mixte de la 0 la 6 ani.
Partea practică a acestor ateliere de muzică este diferențiată în funcție de vârstă, astfel:
Jocurile pe genunchi și cele de schemă corporală sunt dedicate bebelușilor (0-1 ani) și copiilor foarte mici (1-2 ani),
cântecele gestuale, dansurile, jocurile creative ghidate/ libere, partiturile non-formale pentru diverse instrumente de percuție sau homemade sunt orientate preponderent către copiii de peste 2 ani.
Copiii cu vârste de 4-6 ani vor fi încântați să participe atât la jocurile simple ale celor mai mici, pe care le pot practica împreună cu părinții sau frații/ surorile, cât și la provocările care le sunt direct adresate.
După vârsta de 4 ani se lărgesc posibilitățile de a reproduce ritmuri diferențiate atât corporal, cât și instrumental, de a descifra vizual partituri non-formale în asociere cu ritmurile sau cu sunetele executate pe instrumente melodice (glockenspiel, xilofon, pian).
Cum pot accesa atelierele?
Participarea la ateliere poate fi individuală sau la pachet de 5 ateliere.
Accesul se face în baza unui cont cu utilizator si parolă pe care il deschideti pe situl nostru și a achiziționării atelierelor dorite.
Ce conține un atelier online de muzică?
Un atelier online de muzică din programul #AcasaCuLala constă în:
– sesiune-online preînregistrată cu durata de aproximativ 20 de minute, ghidată de unul dintre pedagogii MiMa Muzica
– serie de materiale-suport structurate pe cele şapte categorii așa cum regăsiți mai sus (texte și imagini-partituri non-formale în format pdf, jpg, clipuri audio/video).
Materialele pot fi accesate în ritmul propriu, și ori de câte ori se consideră necesar pe durata întregului abonament, în baza contului dvs.
Cât costă cursurile online de muzică?
Tarif pachet de 5 ateliere de muzică #AcasaCuLala: 400 RON/ familie.*
Tarif atelier de muzică ONLINE individual #AcasaCuLala: 100 RON/ familie.
*Cei care au achiziționat pachetul #AcasaCuLala în varianta cu acces limitat (5 săptămâni) pot solicita acces nelimitat achitând doar diferența de 200 RON/ 5 ateliere, respectiv 40 ron/ 1 atelier. Solicitarea se face în scris pe adresa info@mimamuzica.ro.
Plata se poate face direct cu cardul, in momentul achiziționării atelierului dorit.
Detalii tehnice și asistență
Pentru a beneficia de cursurile MiMa ONLINE aveți nevoie de laptop/ calculator și de conexiune la internet. Dacă întâmpinați dificultăți tehnice, vă rugăm să ne comunicați cât mai multe detalii despre problemele apărute la numărul de telefon 0751075027 și vom încerca să găsim o soluție în cel mai scurt timp.
Conținut curs
#acasacuLaLa
-
07. Să confecționăm instrumente muzicale
-
06.3 Joc creativ cu materiale – Cerc
01:28 -
06.2 Joc ritmic – Castaniete
01:34 -
06.1 Joc ritmic / Joc creativ
01:21 -
05.4 Flaut drept
00:41 -
05.3 Pian
01:03 -
05.2 Instrumente si acompaniament
00:50 -
05.1 Instrumente – Glockenspiel
00:45 -
04. Joc pe genunchi
01:25 -
03. Muzică și mișcare – în aer liber
00:57 -
02. Cântece – Hipopotamul
-
01. Muzica e o poveste
06:48 -
Tema: TAM-TAM Hipopotam
18:16